Εξερευνήστε την Κρήτη

ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΚΝΩΣΟΥ

ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΚΝΩΣΟΥ
To σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, η Κνωσός, αναπτύσσεται πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια και βρίσκεται 5 χιλ. νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Δίπλα της ρέει ο ποταμός Καίρατος (ο σημερινός Κατσαμπάς). Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Με το χώρο του ανακτόρου της Κνωσού συνδέονται οι συναρπαστικοί μύθοι του Λαβύρινθου με τον Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο.
ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΜΑΛΙΩΝ

ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΜΑΛΙΩΝ
Στην μικρή παραλιακή πεδιάδα και στη βόρεια ακτή της, στους πρόποδες της οροσειράς της Σελένας, πάνω σε χαμηλό βραχώδες έξαρμα ορθώνεται το ανάκτορο των Μαλίων σε καίρια γεωγραφική θέση. Κοντά στο ανάκτορο πρέπει να βρισκόταν ένα σημαντικό λιμάνι κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Εκτός του στοιχείου αυτού, μεγάλη σημασία αποκτά το ανάκτορο και λόγω του μεγέθους του (7500 τ.μ.), το τρίτο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο της Κρήτης.
ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΦΑΙΣΤΟΥ

ΜΙΝΩΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΦΑΙΣΤΟΥ
Η Φαιστός αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μινωικού πολιτισμού και τη σπουδαιότερη σε πλούτο και δύναμη πόλη της νότιας Κρήτης. Είναι χτισμένο σε ένα ύψωμα στο δυτικό άκρο της μεγαλύτερης και πλουσιότερης πεδιάδας της Μεσσαράς. Από αρχαιολογική άποψη η Φαιστός είναι η δεύτερη σε σπουδαιότητα Μινωική πόλη μετά την Κνωσό.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη αποδίδει τιμή στον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος, τον συγγραφέα, στοχαστή, φιλόσοφο, πολιτικό, ταξιδευτή, Νίκο Καζαντζάκη. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. Στο Μουσείο βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις, δείγματα αλληλογραφίας, πρώτες εκδόσεις των έργων του, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά, προσωπικά αντικείμενα, μακέτες, κοστούμια και υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, πορτρέτα, γλυπτά, ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του, κειμήλια κ.α.
ΜΟΥΣΕΙΟ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»

ΜΟΥΣΕΙΟ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»
To Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ στο Λιμάνι Χερσονήσου, είναι ένας χώρος διατήρησης και προβολής της Παραδοσιακής ζωής και του Λαϊκού Πολιτισμού της Κρήτης. Πρόκειται για ένα Φυσιολαογραφικό Μουσείο με τέσσερις κύριες θεματικές συλλογές:
1. ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ (τοπικές ασχολίες, έθιμα, κοινωνικές νοοτροπίες και τρόπος ζωής, θρύλοι και λοιπά λαογραφικά-εθνογραφικά στοιχεία).
2. ΦΥΣΙΟΓΝΩΣΤΙΚΗ (Κρητική χλωρίδα, η οποία παρουσιάζεται μέσα από εθνοβοτανολογικά στοιχεία, καθώς και ορυκτός πλούτος της Κρήτης).
3. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ (Αυτοδίδακτοι Κρητικοί καλλιτέχνες που με τα έργα τους αναδεικνύονται σε συνεχιστές της ανώνυμης λαϊκής τέχνης και της συλλογικής μνήμης και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου).
4. ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (μηχανήματα που λειτουργούσαν στην Κρήτη κατά την τελευταία προβιομηχανική περίοδο και είναι χαρακτηριστικά της τεχνογνωσίας που υπήρχε)
Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», λειτουργεί ως χώρος ενεργούς λαογραφίας και αντικαταναλωτικής αγωγής. Στοχεύει στο να γνωρίσει ο επισκέπτης το Φυσικό περιβάλλον και τη Λαογραφία της Κρήτης, και να νοιώσει τις βαθιές ρίζες της παράδοσης μέσα στη φύση, με την εφαρμογή της μουσειολογικής αντίληψης που επιτάσσει την εποπτική, βιωματική, ψυχική προσέγγιση με τα εκθέματα.
ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ
To Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly, με σκοπό την μύηση των νέων, κυρίως, ανθρώπων σε μια δημιουργική προσέγγιση στα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα από διάφορα μέρη του κόσμου. Από το 2002 φιλοξενείται στο χωριό Χουδέτσι στην Κρήτη όπου, τακτικά κάθε χρόνο, διοργανώνονται σεμινάρια και “master-classes” με μερικούς από τους μεγαλύτερους δασκάλους της παραδοσιακής μουσική ς από όλο τον κόσμο. Λειτουργεί έτσι, σαν ένα σημείο συνάντησης για μουσικούς και μαθητές και είναι αναγνωρισμένο σαν το κορυφαίο ίδρυμα στην Ελλάδα σήμερα, σχετικά με την εκπαίδευση στον τομέα της τροπικής και παραδοσιακής μουσικής γενικότερα.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ (El Greco)

ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ (El Greco)
Στο μαγευτικό κάδρο της Σκοτεινής, κοντά στη βυζαντινή Παναγιά, στη θέση «αρχοντικά» λειτουργεί το μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του «αρχοντόπουλου» του Φόδελε.
Το μουσείο στεγάζεται σε αναστηλωμένο υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού κτίριο μεταβυζαντινού οικιστικού συνόλου και λειτουργεί από το 1998 με έκθεση αντιγράφων έργων του μεγάλου ζωγράφου και δέχεται πρίπου δέκα χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.
Διατίθεται στους επισκέπτες ενημερωτικό φυλλάδιο με τη ζωή και το έργο του Θεοτοκόπουλου σε 5 γλώσσες.
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Το Οροπέδιο Λασιθίου είναι μια πανέμορφη πεδιάδα που περικλείεται από βουνά και είναι γνωστό για τους γραφικούς πια ανεμόμυλους. Τις δεκαετίες ’50 και ’60 το οροπέδιο ήταν ένα από τα πρώτα αιολικά πάρκα της Ευρώπης. Υπήρχαν χιλιάδες ανεμόμυλοι που αντλούσαν τα υπόγεια ύδατα, με τα οποία πότιζαν τις καλλιέργειες τους οι κάτοικοί του. Τα 18 γραφικά χωριά του Οροπεδίου είναι κτισμένα στους πρόποδες των τριγύρω βουνών, αφήνοντας τον κάμπο ελεύθερο για καλλιέργεια, και συνδέονται μεταξύ τους με έναν κυκλικό δρόμο μήκους 23km.
ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο Άγιος Νικόλαος έχοντας την πολύτιμη εμπειρία σαράντα χρόνων στο τουρισμό, είναι διεθνές κοσμοπολίτικο θέρετρο και κάθε χρόνο φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. Η Λίμνη είναι το γνωστότερο στολίδι της πόλης. Οι θρύλοι φέρουν την Αθηνά και την Άρτεμη να λούζονται στα νερά της. Ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, ενώ ο φυσικός περίγυρος από κόκκινα βράχια και δέντρα την κάνει μαγνήτη για τους επισκέπτες.
ΣΠΙΝΑΛΟΝΓΚΑ

ΣΠΙΝΑΛΟΝΓΚΑ
Η Σπιναλόνγκα είναι ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο, μιά νησίδα στην είσοδο του κόλπου του Μιραμπέλο. Το 1579 οι Ενετοί κατακτητές της Κρήτης έχτισαν ισχυρότατο φρούριο, το οποίο παρέμεινε στην κυριαρχία τους και μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, το 1669. Το 1903, με απόφαση της Κρητικής πολιτείας, ορίστηκε ως τόπος διαμονής των λεπρών της Κρήτης και παρέμεινε ως αποθετήριο των λεπρών της χώρας μέχρι το 1957. Τα καραβάκια προς το νησάκι φεύγουν από το χωριό της Ελούντας, περίπου 8 χλμ βορείως του Αγίου Νικολάου.
ΕΛΟΥΝΤΑ

ΕΛΟΥΝΤΑ
Παγκόσμιας φήμης τουριστικό θέρετρο βόρεια του Αγίου Νικολάου, με δαντελωτές ακρογιαλιές υπήνεμες αμμουδιές, πεντακάθαρη θάλασσα, γαλήνιο και πανέμορφο περιβάλλον. Απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και ο χαραγμένος στην πλαγιά δρόμος σου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις το υπέροχο θέαμα του κόλπου του Μεραμπέλου και του Κόρφου.
ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ (CRETAQUARIUM)

ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ (CRETAQUARIUM)
Η εμπειρία και η εξερεύνηση του Μεσογειακού θαλάσσιου κόσμου αρχίζει εδώ. Εκατοντάδες είδη και χιλιάδες οργανισμοί έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί σας για να σας αποκαλύψουν τη γοητεία της συμπεριφοράς τους, τα ποικίλα σχήματα και χρώματα του δικού τους κόσμου, τις συνήθειες και τις ανάγκες τους. Μάθετε γι' αυτά και σκεφτείτε ποιο μπορεί να είναι το κοινό μας μέλλον. Βρίσκεται στο παραλιακό βορειοδυτικό τμήμα της πρώην Αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.
Γήπεδο Γκολφ Κρήτης (Crete Golf Club)

Γήπεδο Γκολφ Κρήτης (Crete Golf Club)
Το Crete Golf Club είναι το μοναδικό γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Κρήτη και ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα γκολφ της Μεσογείου. Είναι εύκολα προσβάσιμο και σε μικρή απόσταση από τα Golden Villas και τη Χερσόνησο, αλλά από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου μέσα σε 25 λεπτά (24 χιλιόμετρα). Έχει κατασκευαστεί με τα διεθνή πρότυπα PGA από τον αρχιτέκτονα Bob Hunt, μέλος της αγγλικής PGA. Κάθε τρύπα έχει κατασκευαστεί ξεχωριστά και σε αρμονία με το γύρω τοπίο, προσφέροντας πανοραμική θέα τόσο στα βουνά της Κρήτης όσο και στο Αιγαίο Πελάγος.